Tar du Backup på din data?

Ja hur ofta tar du egentligen backup på din data? De allra flesta gör det alldeles för sällan trots att det är relativt vanligt att man förlorar data. En undersökning säger att var tredje person någon gång förlorat data för att de inte haft backup.

Har jag nån känslig data?

Ja antagligen har du det, mer och mer data hamnar ju på din dator och det kan vara data i form av skolarbeten, arbetsdokument, filmer, musik eller kanske dina digitala semesterbilder. Det som de här typerna av information har gemensamt är att man oftast inte vill förlora den.

Hur kan jag ta Backup?

Ja hur kan du då ta backup? Om det handlar om mindre mängder information så som dokument kan ett USB-minne passa alldeles utmärkt, men det har den svagheten att det  är lätt att tappa bort och då kanske någon du inte önskar får tillgång till din information.

Om det rör sig om större mängder data så som bilder, filmer och musik kan en extern hårddisk vara ett smart val av backup, de har blivit allt billigare med åren och idag kan de kosta så lite som en bit under 1kr/GB, men tänk på det att det kanske inte alltid är det smartaste att lagra din backup hemma, skulle ditt hus brinna ner kanske både din dator och din hårddisk förstörs. Därför kan det vara smart att ha sin backup hos en bra vän på en annan fysisk plats.

Hur funkar online-backup?

Online backup kan vara ett bra alternativ för dig. Online backup funkar som så att du köper hårddiskutrymme i molnet (på internet) och du kan komma åt den vart du än är.

En stor fördel som online backup har mot usb-minnen och hårddiskar är ju att den dagen branden kommer så finns din backup säkert lagrad utanför ditt hus.

Det finns ett antal olika tjänster som levererar online backup och mer om dessa kan du läsa i denna Guide om Online-Backup Men en sak de har gemensamt är att de är enkla att använda. Själv använder jag DropBox och för att göra min backup så lägger jag helt enkelt mina filer i en mapp jag kallar DropBox och därefter kopieras de automatiskt till mitt utrymme hos DropBox när jag har internetuppkoppling.

Men du måste också komma ihåg att regelbundet göra backup på dina filer!